Home Economics De Britse economie maakt een spiraal. Het pond daalt. Dit...

De Britse economie maakt een spiraal. Het pond daalt. Dit is waarom.

The UK economy is spiraling. The pound is falling. Here’s why.

Noot van de redactie, 3 oktober, 12:40 uur ET: Tien dagen na de aankondiging van een plan om de belastingen voor topverdieners te verlagen, heeft de regering van de Britse premier Liz Truss dat plan vandaag teruggedraaid. De Britse markten herstelden zich aanvankelijk, maar op de lange termijn blijven er vragen bestaan ​​over de Britse economie.

Vorige week had het VK de meest dramatische valutacrisis in de recente geschiedenis. Dat komt bovenop de duizelingwekkende inflatie die de Financial institution of England nog aanzienlijk moet beteugelen en een disaster in de kosten van levensonderhoud. De situatie in het VK bracht de wereldwijde financiële markten in een neerwaartse spiraal. Hoewel de huidige disaster is veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder de economische gevolgen van de Brexit, heeft het recente pakket belastingverlagingen van premier Liz Truss ertoe bijgedragen dat de Britse economie in chaos.

Op 23 september introduceerde Truss’ minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, de grootste belastingverlagingen in het VK in 50 jaar, geschat op ongeveer 45 miljard pond over een periode van vijf jaar. Het zogenaamde “minibudget” stelde belastingverlagingen voor voor de grootste inkomens in het VK en kondigde een terugdraaiing van de verhogingen van de vennootschapsbelasting en een kostenverhoging voor de nationale verzekeringen aan, beide bedoeld om volgend jaar in te gaan. Het plan van Kwarteng en Truss verlaagt ook de zegelbelasting, een heffing op grondverkopen in Engeland en Noord-Ierland, in een poging om meer huizen te kopen.

Maandag reageerden de wereldwijde markten door door het VK gesteunde activa te verkopen en de Britse valuta, het pond, naar een waardering van $ 1,03 te duwen, de laagste waarde ooit ten opzichte van de greenback, voordat het later in de week steeg. Beleggers verwierpen het nieuwe economische plan, genaamd “Trussonomics” in verwijzing naar Reaganomics, het economische beleid aan de aanbodzijde dat in de jaren tachtig onder Ronald Reagan werd aangenomen.

Truss en Kwarteng zijn bij hun besluit gebleven om de belastingen voor enkele van de rijkste Britten te verlagen en speciale prikkels voor bedrijven te creëren, waaronder belastingverlagingen en terugdraaiingen in regelgeving, en staan ​​erop dat de belastingverlagingen meer investeringen in de economie zullen stimuleren. Het is een 21e-eeuwse kijk op trickle-down economie, een die plaatsvindt te midden van wereldwijde inflatie en torenhoge energiekosten.

De Britse premier Liz Truss en minister van Financiën Kwasi Kwarteng praten tijdens een bezoek aan Berkeley Modular, in Northfleet, Engeland, op 23 september. Dylan Martinez/AFP through Getty Pictures

Het minibudget is ingesteld tegen de geaccepteerde logica van de meeste reguliere economen in — en zonder typische politieke vangrails. Truss ontsloeg Tom Scholar, de permanente secretaris van de Schatkist en een oude ambtenaar, op 8 september, wat de weg vrijmaakte voor Truss om de strijd aan te gaan met wat ze “Treasury-orthodoxie” noemde – het reguliere economische perspectief dat de benadering van de Schatkist van belastingen en overheidsuitgaven domineerde en die volgens Truss bijdroegen aan de trage economische groei.

Het ontslag van een geleerde werd algemeen gezien als een politieke stunt die de regering niet alleen beroofde van een gerespecteerde technocraat tijdens een moeilijke economische periode, maar ook de neutraliteit van het Britse ambtenarenapparaat aantastte. Ook heeft de regering het Bureau Begrotingsverantwoordelijkheid (OBR) verzocht geen onafhankelijke analyse van het plan te geven, blijkt uit een analyse van het plan door het Rijksinstituut voor Economisch en Sociaal Onderzoek.

De belastingverlagingen hadden nauwelijks op een slechter second kunnen komen

Het VK had al te maken met wereldwijde inflatie en stagnerende lonen, naast een zwakker dan verwacht economisch herstel van de Covid-19-pandemie. Voeg daarbij de energiecrisis tijdens een van de heetste zomers ooit, en een recessie lijkt bijna onvermijdelijk.

Hoewel deze en andere factoren hebben bijgedragen aan de kosten van levensonderhoud in het VK, verergert de valutacrisis deze zeker.

En de meest recente dramatische daling van de waarde van het pond is een direct gevolg van de belastingverlagingen en het minibudget van Kwarteng en Truss, vertelde Nikhil Sanghani, onderzoeksdirecteur van het Official Financial and Monetary Establishments Discussion board (OMFIF), aan Vox. “Het pond sterling heeft het de afgelopen week slechter gedaan dan enige andere valuta ter wereld” ten opzichte van de greenback, zei hij.

De belastingverlagingen zijn gericht op de grootste verdieners van Groot-Brittannië. De nieuwe maatregel van Kwarteng elimineert de belastingschijf van 45 procent, voorheen de hoogste, op inkomsten van meer dan 150.000 pond. Nu is de hoogste belastingschijf 40 procent, op inkomens van meer dan 50.271 pond, wat de rijkste huishoudens ongeveer 9.187 pond per jaar zal besparen, meldde de Guardian. Een geplande verhoging van de vennootschapsbelasting, van 19 procent naar 25 procent, is ook teruggedraaid, waardoor ongeveer 19 miljard pond in de economie wordt gestoken. ”

Met andere woorden, de belastingverlagingen brengen meer geld in een economie die al wankelt van inflatie waarvoor de typische macro-economische remedie is om mensen minder te laten uitgeven, niet meer. Beleggers beschouwen de belastingverlagingen als zo onlogisch en gevaarlijk dat ze zich haasten om hun Britse activa te verkopen – of het nu gaat om obligaties of tegoeden in ponden – waardoor de waarde van de valuta daalt.

“De meeste reguliere economen vinden dit geen goed idee”, zei Sanghani. “Het is moeilijk om te kwalificeren.”

“Het pond dat in waarde daalt, is het antwoord van de markt op het besef dat het risico dat inherent is aan het actief veel hoger is dan tot nu toe werd gewaardeerd dankzij Trussonomics”, vertelde Mark Blyth, directeur van het William Rhodes Centre for Worldwide Economics and Finance aan de Brown College, aan Vox. through e-mail.

De aankondiging van het nieuwe plan van Kwarteng en Truss leidde tot een uitverkoop van staatsobligaties – doorgaans beschouwd als vrij veilige beleggingen – die zo extreem was dat de Financial institution of England, de centrale financial institution van het VK, tussenbeide kwam en voor 65 miljard pond aan obligaties kocht “om ordentelijke marktomstandigheden herstellen” en de pensioenregeling van het land opdrijven.

Een van de redenen waarom de belastingverlagingen zo zenuwslopend zijn, is dat ze gefinancierd zullen worden door verder te lenen. Het VK heeft al een aanzienlijke overheidsschuld – zonder nieuwe belastingen, waarschuwde het Britse Workplace for Price range Accountability, zou de overheidsschuld in 50 jaar stijgen tot 320 procent van het Britse BBP, tegen 96 procent of two,4 biljoen pond nu. Dat zou in de toekomst kunnen leiden tot bezuinigingen op openbare diensten.

Hoewel Truss eerder in september een prijsplafond voor energiekosten heeft ingesteld, zoals in andere landen, houden de reële lonen in het VK de inflatie niet bij, vertelde Julian Jacobs, een econoom bij OMFIF, aan Vox. “Het VK heeft een toestroom van opvallende activiteiten gezien – stakingen van metro’s, treinstakingen – grotendeels als gevolg van loonstagnatie,” zei hij. In combinatie met hoge inflatie, hoge energiekosten en duurdere leningen, zijn de mensen die het meest te lijden hebben, degenen die het zich het minst kunnen veroorloven.

Voetgangers passeerden op 28 september de Financial institution of England in Londen. De Financial institution of England lanceerde een tijdelijk programma voor het opkopen van obligaties omdat ze noodmaatregelen nam om ‘materieel risico’ voor de financiële stabiliteit van het VK te voorkomen. Frank Augstein/AP

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stemde ermee in en vaardigde dinsdag een verbazingwekkende en bijna ongekende berisping uit tegen de belastingverlagingen, die het pond nog verder devalueerden. “De aard van de Britse maatregelen zal waarschijnlijk de ongelijkheid vergroten”, zei de wereldwijde geldschieter, en hij drong er bij de regering op aan “na te denken over manieren om steun te bieden aan [are] gerichter te zijn en de belastingmaatregelen opnieuw te evalueren, vooral die welke ten goede komen aan mensen met een hoog inkomen.”

Het is bijzonder opvallend dat het IMF zo’n krachtige aansporing geeft aan de op vier na grootste economie ter wereld; typisch doet het fonds dergelijke uitspraken over “opkomende landen met problematisch beleid, maar niet vaak G7-landen”, vertelde Adnan Mazarei, een voormalig adjunct-directeur bij het IMF, aan de BBC.

De belastingverlagingen van de Tories zijn zeer cynisch en staan ​​op gespannen voet met het monetaire beleid

“Er is misschien nooit een goed second geweest om belastingverlagingen door te voeren”, zei Sanghani, maar op dit second is het bijzonder slecht. Bovenop de hoge inflatie die deels wordt veroorzaakt door de Covid-19-stimulansen, renteverhogingen om de inflatie te bestrijden, en buitensporige energieprijzen als gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne, is een belastingplan dat de conventionele wijsheid aan de kaak stelt, “de nagel aan de kist in termen van: ‘Komt er een recessie?”’

Kwarteng komt op 23 november met een nieuw fiscaal plan, maar de schaduwkanselier van de PvdA, Rachel Reeves, drong er bij de regering op aan niet zo lang te wachten. “Deze verklaring van het IMF zou bij de regering alarmbellen moeten doen rinkelen en duidelijk maken dat ze nu actie moeten ondernemen”, zei ze.

Zowel Blyth als Sanghani zeggen echter dat de belastingverlagingen puur een politieke beslissing waren. “Vergeet Reaganomics. Dit is gewoon een ‘smash and seize’-aanval door de Tories voor hun achterban terwijl ze voor het volgende decennium uit de macht worden gegooid’, vertelde Blyth aan Vox. YouGov-peilingen van de afgelopen negen maanden hebben Labour stevig aan de leiding gezet voor de volgende regering. Na een reeks mishandelde crises onder het leiderschap van de Tory – van Brexit tot de Covid-19-schandalen van voormalig premier Boris Johnson en het daaropvolgende ontslag, tot de kosten van levensonderhoud en valutacrises nu – lijkt het erop dat kiezers klaar zijn om de conservatieve partij op te starten .

Gezien het feit dat het onwaarschijnlijk is dat de berekening achter de belastingverlagingen zal veranderen, en Truss heeft zich tot dusverre bij haar plan gehouden. “We gaan zeer moeilijke economische tijden tegemoet”, zei ze donderdagochtend tijdens interviews met lokale BBC-radiostations. “Daar hebben we op mondiaal niveau mee te maken. We zullen de groei niet van de ene op de andere dag zien doorkomen. Wat belangrijk is, is dat we dit land voor de lange termijn op een beter traject brengen.”

Maar het injecteren van meer geld in een economie die al lijdt onder een inflatiecrisis, is onlogisch en in strijd met de inspanningen van de Financial institution of England, die sinds december de rente zeven keer heeft verhoogd om de inflatie, die nu rond de 10 procent ligt, te helpen verlagen.

Het belasten van inkomsten is een andere manier om de inflatie aan te pakken en levert de regering ook inkomsten op om haar programma’s te financieren, zoals pensioenen voor de vergrijzende bevolking en de Britse Nationwide Well being Service. In plaats daarvan ‘beslist’ de regering[d] om massale belastingverlagingen door te voeren die misschien niet eens stimulerend zijn, aangezien de scheeftrekking van wie het geld krijgt, de belastingverlagingen van Trump op socialisme doet lijken’, zei Blyth. “De mensen die al het geld krijgen, zullen het niet uitgeven omdat ze al rijk zijn, en de mensen die geld nodig hebben om uit te geven, krijgen bijna niets en krijgen dan een verdubbeling van de energierekening en een enorme stijging van hun hypotheeklasten. .”

De nieuwe maatregelen zijn ook niet populair gebleken bij de kiezers, volgens de laatste peiling van YouGov; vanaf donderdag had de Labour Celebration een voorsprong van 33 punten op de Conservatieve Partij, meldde Reuters. Dat is de hoogste peiling die de partij sinds de jaren negentig heeft gekregen, vertelde YouGov aan Reuters, en het wijst op een mogelijke kans om de macht van de Tory-partij te grijpen wanneer de nationale verkiezingen in 2024 plaatsvinden.

Truss heeft haar toewijding aan het economische plan bevestigd en of de klinkende kritiek – van de wereldmarkten, de centrale financial institution, het IMF en zelfs de kiezers – van gedachten zal veranderen voordat er te veel schade wordt aangericht, valt nog te bezien. Maar Sanghani vertelde Vox dat “de enige echte manier om dit om te draaien, een beleidsommekeer is.”

Blyth was het daarmee eens en drong er bij de regering op aan “te stoppen met het doen van verbazingwekkende daden van zelfbeschadiging, van Brexit – waardoor het VK de exportmarkten verloor die ze zouden kunnen gebruiken om uit deze disaster te groeien – tot belastingverlagingen in de stijl van de jaren 80 en bezuinigingen op de uitgaven voor een staat dat is al tot op het bot doorgesneden. Dat zou een start zijn.”

Previous articleWhat I personal: Enterprise proprietor David, who owns funding properties
Next articleFTE APEX Asia Expo 2022 Exhibitor & Sponsor Preview – from digital id and baggage to IFEC and onboard hospitality