Home Economics FTSE 100 slipt terwijl NatWest Group PLC tuimelt, Duitse economie stagneert

FTSE 100 slipt terwijl NatWest Group PLC tuimelt, Duitse economie stagneert

FTSE 100 slipt terwijl NatWest Group PLC tuimelt, Duitse economie stagneert

FTSE 100 valt, banken en mijnaandelen wegen
NatWest-dia’s, marges en deposito’s stellen teleur
De Duitse economie komt in het eerste kwartaal tot stilstand

09.45 uur: Duitse economie stokt in eerste kwartaal

Een hele reeks economische gegevens in Europa en het is een allegaartje.

In Duitsland stagneerde de economische groei in de eerste drie maanden van het jaar doordat de toegenomen export en investeringen de zwakkere binnenlandse vraag compenseerden.

Het BBP van de eurozone, de grootste economie van de eurozone, bleef in het eerste kwartaal onveranderd ten opzichte van het voorgaande kwartaal, aldus het federale bureau voor de statistiek.

De Italiaanse economie groeide in het eerste kwartaal echter met een sterker dan verwachte 0,5% (naar schatting 0,2%), terwijl de Spaanse economie in de periode ook met 0,5% groeide, vooruitlopend op een verwachte sprong van 0,3%.

Er was gemengd nieuws over inflatie. In Spanje steeg de inflatie tot 3,8% in het jaar tot april, onder de prognoses van 4,4% groei op jaarbasis, maar in Frankrijk versnelden de consumentenprijzen met een stijging van 6,9% op EU-geharmoniseerde basis in het jaar tot april, vergeleken met een stijging van 6,7% de voorgaande maand. Economen hadden gerekend op een groei van 6,6%.

Terug in Londen staat de FTSE 100 27 punten achter op het slechtste niveau van de dag. In Europa is de CAC 40 in Parijs 0,4% gedaald, terwijl de Dax na een hogere opening weinig veranderd is.

De Amerikaanse markten lijken ook klaar om een ​​deel van de winst van gisteren op te geven, terwijl de futures wijzen op een zwakke start op Wall Street.

9.17 uur: Smurfit Kappa klimt op positieve vooruitzichten

De aandelen in Smurfit Kappa PLC stegen met 2,7% nadat het verpakkingsbedrijf een lijn-EBITDA rapporteerde, maar was positief over het komende jaar.

Jefferies denkt dat de consensus voor 2023 voor een EBITDA van € 2.050 mln in grote lijnen ongewijzigd zal blijven, maar verwacht dat de aandelen vandaag hoger zullen zijn, aangezien de verwachtingen vóór de resultaten waren gematigd na updates van Amerikaanse collega’s.

De makelaar merkte positief op dat het bedrijf “verwacht dat de vraagomgeving zal verbeteren naarmate het jaar vordert.”

“Met een hoogwaardige activabasis en een sterke balans”, ziet Jefferies het bedrijf als een “relatieve winnaar in de gefragmenteerde EU-markt voor containerboards en dozen, met zijn schaal-, klant- en eindmarktmixvoordelen.”

Jefferies herhaalde een koopadvies.

9.05 uur: Pearson stijgt na optimistische handel, terugkoop

Pearson-aandelen blijven goed ondersteund, met een stijging van 2,9% na de handelsupdate en het nieuws over een aandeleninkoop van £300 mln.

Shore Capital-analist Roddy Davidson zei: “We zijn verheugd om de aanhoudende vooruitgang en het momentum vast te stellen dat in de verklaring van vandaag wordt benadrukt en blijven fundamenteel positief over Pearons geschiktheid om te profiteren van het sterke groeipotentieel in de wereldwijde leermarkt.”

Hij merkte op dat zijn huidige prognoses duiden op een geaggregeerde aangepaste WPA en DPS-voorschotten over drie jaar van respectievelijk 31% en 23%, vergezeld van een sterke cashgeneratie, waarvan hij aangaf dat dit bleek uit de terugkoopplannen.

Hij denkt dat de huidige waardering “niet veeleisend” is in verhouding tot de groeivooruitzichten.

Davidson herhaalde een koop op het aandeel en zei dat hij 26% opwaarts potentieel ziet ten opzichte van de huidige niveaus.

“We zien Pearson ook als een zeer aantrekkelijke strategische aanwinst die externe interesse zou kunnen wekken.”

8.48 uur: Mijnwerkers wegen op FTSE

De FTSE 100 blijft aan de verkeerde kant van de lijn met mijnbouwaandelen die zwakker zijn nadat de zwakke BBP-cijfers van de VS gisteren zorgden voor een vertragende economische groei.

De sector werd niet geholpen door voorzichtige opmerkingen van JP Morgan. De aandelen in Antofagasta daalden met 2,9% toen de makelaar het aandeel verlaagde naar onderwogen met een koersdoel van december 2024 van 1.230p, terwijl Rio Tinto 1,1% daalde toen de makelaar herhaalde dat hij onderwogen was.

De Amerikaanse investeringsbank geeft de voorkeur aan Glencore en Anglo American in de sector – beide met een overwogen positie, hoewel de aandelen in beide lager waren dan in andere in de sector.

De Amerikaanse investeringsbank denkt dat er cruciale veranderingen gaande zijn in de richtinggevende drijfveren van de aandelenkoersen van wereldwijde mijnwerkers.

Het merkt bewijs op dat vier jaar van ijzerertsbeperkingen aan het afnemen zijn en dat de export naar verwachting in het tweede kwartaal zal stijgen, net nu China waarschijnlijk beperkingen oplegt aan de staalproductie.

De makelaar verwacht ook dat de vrije kasstroomopbrengsten en aandeelhoudersuitkeringen in 2023 zullen dalen naarmate de capex toeneemt.

De FTSE 100 staat nu 11 punten lager.

8.16 uur: FTSE glijdt uit terwijl NatWest tuimelt

De verwachte winsten in de FTSE 100 bleven uit, aangezien zwakke bankaandelen na de resultaten van NatWest betekenden dat de uitbundige winsten aan de andere kant van de vijver niet werden weerspiegeld in de vierkante mijl.

Om 08.15 uur daalde de Londense blue-chipindex met 8,86 punten, of 0,1%, tot 7.822,72, hoewel de stemming beter was in de FTSE 250, die steeg tot 19.304,89, een stijging van 56,88 punten, of 0,30%.

Bankaandelen verzwakten nadat NatWest met 6,5% was gedaald, ondanks dat de bekende geldschieter beter dan verwachte winsten over het eerste kwartaal rapporteerde.

Analisten zeiden dat het winstcijfer werd gecompenseerd door een daling van de deposito’s en zwakkere nettorente-inkomsten.

Gary Greenwood van Shore Capital zei dat de resultaten lieten zien dat de winst beter was dan de consensus, voornamelijk gedreven door een combinatie van beter dan verwachte niet-rentebaten en lager dan verwachte bijzondere waardeverminderingen.

Maar hij merkte op dat de netto rente-inkomsten en marge “zwakker waren dan de consensus verwacht, wat de markt kan teleurstellen, vooral gezien het feit dat de consensus een beetje leek te zijn meegesleept in haar optimisme.”

Hij wees ook op een bescheiden uitstroom van deposito’s die erger was dan verwacht.

Richard Hunter, Head of Markets bij Interactive Investor, merkte op: “Afgezet tegen de bredere bancaire onrust van de afgelopen maanden, zijn de solide en betrouwbare, zij het een beetje weinig opwindende, prestaties die NatWest heeft geleverd, precies wat de dokter heeft besteld voor meer risicomijdende beleggers.”

Andere bankaandelen daalden met Lloyds Banking Group PLC (LSE:LLOY) met 2,4% en Barclays met 0,4%.

Beter nieuws voor aandeelhouders in Pearson. De aandelen stegen met 3% nadat het gepubliceerde rapport een aandeleninkoop van £ 300 mln aankondigde en zei dat het op schema lag om aan de jaarlijkse richtlijnen te voldoen.

Prudential was een ander aandeel in de lift, een stijging van 3,3%, nadat het zei dat de omzet was gestegen als gevolg van de groei in China en Hong Kong naarmate de markten na Covid verbeterden.

Numis Corporation PLC (AIM:NUM) steeg met 67% door het bod van Deutsche Bank.

07.55 uur: Deutsche Bank duikt naar Numis

Een deal in de Square Mile te melden. Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, heeft Numis Corp PLC geruild in een deal van £ 410 mln.

De aanbevolen biedwaarde in contanten is elk Numis-aandeel op 350p per stuk – 339p in contanten, een interim-dividend van 6p per aandeel en een extra interim-dividend van 5p op voorwaarde dat de deal van kracht wordt.

De prijs vertegenwoordigt: een premie van 72% ten opzichte van de slotkoers van gisteravond.

Numis zei dat het de voorwaarden “redelijk en redelijk” vond.

07.51 uur: Prudential APE-omzet stijgt met 35% naarmate China herstelt

Prudential PLC (LSE:PRU) heeft ook de marktrapportage geüpdatet. De jaarlijkse premie-equivalente omzet steeg met 35% tot US$ 1.559 mln, gedreven door groei in China en een hogere binnenlandse omzet in Hong Kong naast groei in andere business units.

“De kracht van onze distributiecapaciteiten en de diversificatie van het bedrijf over land, product en kanaal hebben bijgedragen aan onze prestaties in het eerste kwartaal. 10 van de 13 levensverzekeringsmarkten in Azië en Afrika realiseerden een dubbelcijferige groei in nieuwe zakelijke winst”, zei Chief Executive Anil Wadhwani in een verklaring.

“Het zakelijke momentum, met name in Hong Kong, is tot op heden in het tweede kwartaal voortgezet en we handhaven onze voorzichtige benadering van assetallocatie en kredietrisico”, vervolgde hij.

Prudential zei dat de winst van nieuwe bedrijven met 30% was gestegen tot 743 miljoen dollar.

07.42 uur: Pearson op schema en belooft £ 300 mln terugkoop

Pearson PLC (LSE:PSON) zei dat het op schema lag om aan de jaarlijkse richtlijnen te voldoen en kondigde een aandeleninkoop van £ 300 mln aan die in de tweede helft van het jaar van start zou gaan, aangezien de totale groepsomzet met 2% steeg.

In een handelsupdate rapporteerde de onderwijsuitgever de prestaties in elk van de divisies van Pearson “in lijn met of beter dan onze verwachtingen”.

Het bedrijf zei dat het op schema ligt om dit jaar £ 120 mln aan kostenbesparingen te realiseren.

Andy Bird, Chief Executive van Pearson, zei: “Pearson is het jaar sterk begonnen met resultaten die onze verwachtingen overtroffen.”

De omzet van Assessment & Qualifications groeide met 6%, de omzet van English Language Learning steeg met 66%, de omzet van Workforce Skills groeide met 8%, maar de omzet van Virtual Learning daalde met 14% en de omzet van Higher Education daalde met 5%.

Pearson zei dat zijn financiële positie robuust blijft, met een lage nettoschuld en een sterke liquiditeit.

07.33 uur: Winst NatWest overtreft stadsprognoses

Sterke cijfers van high street geldschieter NatWest Group PLC (LSE:NWG) vanmorgen.

De op de FTSE 100 genoteerde bank rapporteerde een sterke omzet- en winstgroei in het eerste kwartaal, maar zei dat de deposito’s waren gedaald naarmate de concurrentie toenam.

De bank beschreef de prestatie als “sterk” met een bedrijfswinst voor belastingen van £ 1,82 miljard, een stijging ten opzichte van £ 1,22 miljard een jaar geleden, en hoger dan City-prognoses van £ 1,6 miljard.

Chief Executive, Alison Rose, merkte op: “De sterke prestaties van NatWest Group in het eerste kwartaal van 2023 worden ondersteund door onze robuuste balans, ons hoge niveau van kapitaal en liquiditeit en onze goed gediversifieerde leningenportefeuille.”

De totale inkomsten stegen met 37,2% tot £ 1,04 miljard als gevolg van de impact van volumegroei en bewegingen van de rentecurve.

De high street bank bleef profiteren van een stijging van de nettorentemarge, die kwartaal-op-kwartaal met 7 basispunten steeg tot 3,27%, terwijl het rendement op tastbaar eigen vermogen 19,8% bedroeg, bijna het dubbele van de 11,3% van vorig jaar, maar lager dan de 20,6% in het vierde kwartaal.

Het zei dat de richtlijnen voor het lopende boekjaar ongewijzigd bleven.

Maar klantendeposito’s daalden met £ 11,1 miljard, of 2,6%, in het kwartaal als gevolg van ongeveer £ 8 miljard hogere klantenbelastingbetalingen, concurrentie om deposito’s en een algemene inkrimping van de marktliquiditeit.

Kredietverlening aan klanten steeg met 1,6% tot £ 352,4 miljard, wat een weerspiegeling is van £ 3,9 miljard aan hypotheekgroei bij Retail Banking en een stijging van £ 1,6 miljard bij Commercial & Institutional.

De CET1-ratio verbeterde met 20 basispunten tot 14,4%, terwijl de bedrijfskosten met 12,5% stegen als gevolg van hogere personeelskosten en het vertrek uit Ierland.

Er werd een voorziening voor dubieuze debiteuren getroffen van £ 70 mln, maar de bank zei dat het aantal wanbetalingen stabiel blijft op een laag niveau.

7.06 uur: Sterk gezien verwacht in Londen

De FTSE 100 opent vrijdag hoger, nadat Amerikaanse aandelen vooruit stuwden en het nieuws over een vertraging van de Amerikaanse economie terzijde schoven.

Spread betting-bedrijven verhogen de Londense lead-index met ongeveer 20 punten.

Op Wall Street was Meta de uitblinker met aandelen die 14% stegen na beter dan verwachte resultaten als gevolg van een verrassende stijging van de advertentie-inkomsten. Amazon maakte aanvankelijk een sprong na zijn cijfers nadat de markt was gesloten, maar de aandelen vielen terug op onzekere vooruitzichten voor zijn cloudactiviteiten.

De Dow sloot donderdag 525 punten hoger, 1,6%, op 33.827, de Nasdaq Composite voegde 288 punten toe, 2,4%, tot 12.142 en de S&P 500 verbeterde 79 punten, 2%, tot 4.135.

In Azië, in Tokio op vrijdag, steeg de Nikkei 225-index met 1,0%. De Bank of Japan sloot haar eerste vergadering af onder de nieuwe gouverneur Kazuo Ueda en besloot haar ultrasoepele monetaire beleid ongewijzigd te laten.

In China stegen de Shanghai Composite en de Hang Seng-index in Hong Kong beide met 0,8%.

Terug in Londen, en de resultaten van high street geldschieter, NatWest, en een handelsverklaring van Pearson zullen de eerste focus zijn.

Previous articleThe County Armagh furnishing company has won theme park contracts worth £32 million
Next articleRising food prices keep inflation high